29 Dec 2015

BROWNIES KEDUT- KEDUT

Assalamualaikum 

Sapa suka brownies bolatkan mata cepat!!big eye onion head haha. 
Ade lagi tak yang tak kenal brownies? Amende lah brownies nih. Hmmm. Cane nak explain. Nak kate kek, bukan kek. Senang-senang gini lah. Brownies ni kek coklat yang bantat tapi sedap (definisi sesuke hati ai) keke. Ye lah dah susah sangat nak bagitau. Kito SPM bahasa melayu B jah.

Sejujurnye dulu farah tak suka kek coklat, coklat atau ape-ape yang ade coklat lah. TAK SUKE. TAK SUKE. TAK SUKE. Tak leh bau coklat langsung, mesti pening. Tak tau lah pasai pa jadi lagutu. Disebabkan hal itu maka bertahun-tahun tak makan kek coklat. Tiba-tiba bila dah tua ni kepala tak pening dah dengan bau coklat kahkahkah. Pastu macam tersuke pulak dengan kek coklat terutamanya kek coklat kukus. Cuma coklat bar je tak berapa gemar makan. Tak tau nak kemam ke nak kunyah coklat bar ni keke. Pastu dok Langkawi plop coklat bertaburan di mana-mana. Eh, orang sini tak panggil 'coklat'. CE-KE-LAT (sebut laju-laju) hehe. *orang kedah jangan marah na cute2 onion head.

oh sedapnyeee
Eh topik lari jauh dah.
Balik ke brownies kita. 23.12.2015 adik ipar farah orang mai merisik/bertunang. Jadi farah pon gatal-gatal tangan la nak buat brownies nak bagi kat mama. First time buat brownies pastu nak bagi orang. Hehe Tak pe, kalau tak sedap pon mama puji je kot nak jaga hati hehe. Sebenarnya farah tak boleh makan manis buat sementara waktu sebab nak minum air gula nanti. Takut gula tinggi weh. Kalau dah buat, hubby bukan makan banyak sangat. Jadi pilih la masa ade majlis untuk buat.

BROWNIES KEDUT-KEDUT
OLEH: Farah Sanusi
Resepi asal: Al Ummu Al Payid


Bahan-bahan
230gm dark coklat jenama beryl's jenis coin (farah pakai cooking coklat biasa je) 
180gm gula kastor 
85gm butter anchor
85gm tepung gandum (ayak dulu)
23gm serbuk koko (ayak dulu)
2 biji telur A
1 penutup esen vanila
cip coklat secukupnya

Cara-cara
1. Cairkan butter dan coklat menggunakan double boiler. Bila dah cair, sejukkan sebentar.
2. Pukul telur dan gula sehingga kembang putih.
3. Masukkan adunan coklat yang dah suam ke dalam adunan telur.  Kacau pakai senduk jer.
4. Masukkan tepung. Kacau guna senduk sahaja.
5. Bila sebati masukkan esen vanilla. 
6. Lapik loyang dengan baking paper. Lebihkan tepi supaya senang nak angkat keluar bila dah masak.
7. Panaskan oven 160c api atas bawah. 
8. Tuang adunan dalam loyang.  Ratakan bahagian atas.
9. Bakar kek suhu 160c untuk 25-30 minit mengikut oven masing-masing
*Bila dah masak, jangan terus keluarkan dari oven. Buka sedikit pintu oven agak-agak dalam 15-20 minit baru keluarkan.

baru masuk oven

siap potong dan packing

kedut itu penting

kedut-kedut lagi~

Butter sebenarnya boleh pakai apa-apa jenama. Cuma tuan resepi sarankan pakai anchor untuk lebih sedap. Butter anchor ni mahal sikit lah. Farah cuba pakai butter anchor, brownies ni memang sedap. Next time nak buat experiment guna butter lain kot-kot rasa dia lain hehe.
Farah ade letak coklat drizzle tapi lupe lak nak ambil gmbar.

*Kali ni tak sempat set up tempat ambil gambar cantik-cantik sebab tak boleh kacau yang dah masuk bekas huhu
SELAMAT MENCUBA!!crazy monkey 040

No comments:

Post a comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign