14 Dec 2015

TELUR REBUS MASAK MERAH @ SAMBAL TELUR REBUS

Resepi ni sebenarnya resepi mertua farah. Kalau resepi farah sendiri farah suka kaler dia lebih merah ahaaah onion head.
Resepi ni minta dengan mertua sebab dok tengok hubby macam suka sambal telur. tiap kali balik rumah mertua mesti dia dok ratah relax2 onion head

Orang tua-tua pesan kita kena belajar cara mak mertua masak sebab suami dah biasa dengan cara mak dia masak, jadi kita kena belajar lah cara mak mertua masak untuk menawan hati suami shy onion head. kekeke

Bila dah dapat resepi dari mama tengok-tengok lebih kurang je dengan cara farah masak sebenarnya. Cuma beza dia kurangkan cili kering tu. Sebab tu lah kaler tak berapa merah.Dan lagi satu farah suka guna cili boh hehe. 


TELUR MASAK MERAH @ SAMBAL TELUR
OLEH: Farah Sanusi

BAHAN-BAHAN
6 biji telur (direbus dan dikupas kulit)
1 biji bawang holland
3 biji bawang merah kecil
2 biji bawang putih
7-10 cili kering (direndam dan dibuang biji)
1 sudu besar sos tiram

CARA-CARA
1. Panaskan minyak. goreng telur yang sudah dikupas kulit. ketepikan.




2. Blend bawang holland, bawang merah, bawang putih bersama sedikit air.


3. Blendkan cili kering bersama sedikit air. (nak blend sekaligus ngan bawang pon boleh)



4. Tumis bahan 2 sampai naik bau. kemudian masukkan bahan 3. kacau rata





5. Masukkan sos tiram. Kacau.



6. Masukkan telur. kacau hingga sebati dengan kuah. siap!!




SELAMAT MENCUBA!!crazy monkey 040
Baca Selanjutnya »

GULAI AYAM PALING SENANG

Gulai ayam ke kari ayam??confused onion head hehe.. kalau farah lah memang panggil gulai ayam. Kari ni macam lagi pekat, rasa kari kuat, rase rempah kuat etc. Tapi terpulang pada tempat lah kot panggil gulai @ kari. 

Haa..gulai ayam ni farah masak masa masak roti jala hari tu. memang sedap makan panas-panas.  Makan dengan nasi pon sedap, makan cicah roti keping pon sedap, nak ratah pon sedap ehehe. Hubby pon sat-sat dia pi bukak periuk nak ratah ayam evil smile onion head .

Nak resepi Roti jala  boleh klik sini ye

GULAI AYAM
OLEH: Farah Sanusi

BAHAN-BAHAN
1/2 ekor ayam  di potong kecil-kecil
5 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1cm halia (tumbuk)
1 batang serai (ketuk)
1 kotak santan pekat 200ml
1 paket rempah kari daging (campur air sikit jadikan pes)
garam secukup rasa
Air secukupnya

CARA-CARA
1. Panaskan minyak. Tumis serai (kejap je). Masukkan bahan tumbuk, tumis sampai garing dan naik bau
2. Masukkan pes rempah kari, tumis sampai pecah minyak. 
 3. Masukkan ayam, kacau sampai ayam separuh masak.
4. Masukkan sedikt air sampai ayam tenggelam
5. Masukkan garam  
6. Masukkan santan bila ayam dah masak. Tambah je air kalau nak kuah lebih (tapi jangan sampai cair).
7. Kacau sampai mendidih. siap!

Nak letak ubi kentang pon boleh. Farah tak letak sebab masa masak tu tak de ubi kentang kat rumah hehe. Kalau nak letak ubi kentang, 1/2 ekor ayam tu boleh la pakai dalam 4 biji kentang. buang kulit pastu potong 4. Masukkan bila ayam dah hampir masak. Kentang kalau masuk awal sangat nanti lembik +hancur pulak. 


SELAMAT MENCUBA!!crazy monkey 040

Baca Selanjutnya »

ROTI JALA LEMBUT GEBU GEBAS

Teringat masa kecil-kecil dulu, ade lah sorang cikgu lelaki ni memang pandai + rajin masak . Bujang lagi lah (sekarang kawen dah). Dia memang rapat dengan ummi farah yang mengajar kat skolah yang sama. Satu hari tu dia buat roti jala..fuuuhh..memang sedap sampai la ni boleh rasa  lagi kekeke.

Dulu time kecik-kecik memang ade try buat roti jala, tapi tak jadi..keras lah, berketul lah, pastu letak kunyit sbb nak bagi ade kaler kuning. Punye la tak pandai masak kan. Ni zaman-zaman tak kenal pewarna makanan. Bila dah sejuk roti jala tu jadi keras. Tak sedap dah nak makan bila sejuk 

Jadi pastu memang tak penah buat lah roti jala sebab rasa susah. Sampai lah terserempak dengan resepi dari Azie Kitchen ni. Resepi ni memang farah kasi thumbs up crazy monkey 022. Memang lembut dan senang nak buat. Nak buat kaler macam-macam pon boleh. 






Roti Jala
Oleh: Farah Sanusi
resepi asal : Azie kitchen

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (Farah guna air dicampur sedikit susu segar)
Sedikit pewarna kuning (nak buat hijau ke, merah ke pink ke ikut suka lah)

Cara-cara:
1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati (farah pakai blender je senang). 
Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan senduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Farah pakai pemanggang ajaib belah yang smooth). Kuali biasa pun boleh tapi lagi senang pakai yang non stick. Kalau pekat tambah air lagi sampai boleh di jala.

2. Biarkan dalam beberapa saat (nampak mcm bahagian yang sentuh kuali masak). Farah tak balik dah, terus je angkat dan digulung. sebab kalau balik nanti jadi keras.



Dah siap boleh la cicah dengan Gulai Ayam. Tapi nak cicah dengan kuah ape tu terpulang pada lidah masing-masing. Cicah kuah durian pon sedap. 

Kalau nak cuba resepi Gulai Ayam farah boleh klik sini ye.



Mula-mula farah buat satu adunan je..hubby tengok dia ckp tak cukup untuk dia makan sebab nampak sikit..suruh kita buat dua adunan. last-last xlarat nak makan haha crazy monkey 001.

Masa menjala tu farah ter-jala byk. Jadi roti tu tebal lah bila dah gulung. Sebab tu cepat kenyang. Kalau nak cuba buat roti jala ni jangan jala tebal sangat ye. Roti jala yang sedang-sedang gemuk dia lagi sedap dari roti jala obese kekeke

SELAMAT MENCUBA!!crazy monkey 040


Baca Selanjutnya »

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign