30 Jun 2016

Beli serbuk daun limau purut Anjaad!!

Assalamualaikum

Semalam barang yang farah order dari Anjaad dah sampai!! Hehe.. korang pernah dengar tak Anjaad ni? Farah mula-mula dengar pun sebab bila cari resepi nampak ade orang kata pakai daun limau purut anjaad. Macam berkenan lah barang kering camni. Sebab farah bukan selalu masak benda yang pakai daun limau purut. tapi bila nak pakai untuk masak, mesti tak jumpa. Bukannya ade pokok kat rumah haha. Bila ade bahan kering gini senang sikit lah kan? Farah belum cuba lagi sebab baru sampai semalam. Ingat hujung minggu baru nak cuba hehe.


Belacan, lengkuas, daun limau purut, kayu manis, serai

Mula-mula nak beli daun limau purut je. Bila bukak page anjaad tu tengok-tengok ade 10 jenis bahan kering yang lain. Ape lagi beli 5 jenis lah haha. lagi 5 jenis farah rasa tak perlu jadi farah tak beli. Farah pm page je untuk beli. Takde nombor wasap dia. Kalau korang nak boleh pm page Anjaad ni.

Ni page dia
kbai~
Baca Selanjutnya »

29 Jun 2016

Duit Raya Giveaway by SpendaLusuh



klik banner untuk join ^-^


Baca Selanjutnya »

Peraduan Duit Raya..! Mulai 27 Jun - 5 Julai 2016

Peraduan Duit Raya..! Mulai 27 Jun - 5 Julai 2016

klik banner untuk join

Baca Selanjutnya »

Perkara anda perlu tahu sebelum berjumpa doktor gigi

1. History taking

History taking ni yang doktor dok tanya-tanya soalan tu la. Nak buat ape harini? sakit gigi mana? Bila mula sakit? Sakit macam mana? Denyut-denyut ke, sengal je ke? Ade makan ubat tak? Masa tidur sakit tak? Haaa.. Soalan-soalan ni sebenarnya kena tanya untuk buat diagnosis yang betul. Bukan doktor saje-saje nak buang masa tanya. Lain penyakit lain jenis sakit dia. Sakit gigi bukan satu jenis je tau hehe. Jadi rajin- rajin lah jawab. Jangan doktor tanya sakit denyut ke sengal ke hampa pi jawab

"sakit macam sakit gigi lah"

Buatnye doktor tak pernah sakit gigi guane? Haha

2. Past medical history/ Drug history

Bahasa melayu dia sejarah penyakit yang lampau hehe. Bila nak jumpa doktor gigi mesti tahu penyakit ape yang ada. Kalau bawa nenek/tok/mak/ayah pun tolong ambil tahu. Kencing manis,darah tinggi, sakit jantung,kanser, alahan, penyakit berjangkit dan lain-lain semua penting. Walaupun rawatan gigi nampak simple senang, Tapi sebenarnya ade kaitan dengan benda lain. INI PENTING OK.

Segala jenis ubat yang makan pun kena bagitau. Kalau ade makan ubat cair darah ke, ubat chemo ke. Kalau ada alahan ubat kena ingat nama ubat tu. Kalau susah nak hafal tulis dalam henpon simpan. Supplement, jamu pun kalau boleh bagitau. Sebab ada supplement yang ade bahan yang cairkan darah. Jadi kalau nak buat cabutan gigi kena tahu lah.

3. Bawa duit yang cukup

Haa, kalau klinik kerajaan cas rawatan tak le mahai beno. seringgit, dua ringgit. Lagi senang kalau bawak duit kecik siap-siap. Jangan kena bayar RM1 bagi RM100 haha. Takde duit baki awok eh. 

4. Tenung

Menjeling-menjeling ku memandang~ gituu hehe. Masa buat rawatan agak tak selesa kalau pesakit dok tenung mata kita. Kadang-kadang dok fikir dalam hati, 

"dia tengok mata aku ke? ke dahi? ke kening?"

"ade jerawat nak meletup ke?"

"dahi aku berbulu ke?"

ha macam-macam dok fikir lah. Kalau boleh jangan lah tenung-tenung. Mungkin orang lain tak kisah, tapi farah cukup tak selesa. Lagi suka kalau pesakit tido. Kadang-kadang ade yang berdengkur siap. Lagi ai suke hehe. Jangan pengsan sudah.

5. Scaling a.k.a cuci gigi

Gusi yang berdarah maknanya gusi tak sihat, ada radang gusi (gingivitis). Bila cuci gigi bagi gusi yang tak sihat memang akan berdarah. Jangan fikir doktor gigi scaling ganas sangat sampai berdarah tau.

6. Meludah semasa tampalan

Ada jenis tampalan boleh kalau kawasan gigi basah sikit. Ada jenis tampalan yang tak boleh basah semasa tampalan. Kalau basah nanti tak lekat. Takpun lekat tapi senang tercabut. Jadi kalau boleh cuba jangan bangun untuk meludah semasa buat tampalan.

7. Beritahu jika takut

Kebanyakan memang takut bila jumpa doktor gigi kan? Haa. kalau takut tu bagitau lah doktor. Baru lah doktor boleh tenangkan pesakit. Kadang-kadang kita takut sebab tak tahu doktor nak buat ape kan? Mungkin bila doktor terangkan sikit-sikit boleh kurang rasa takut tu.

8. Ikut jadual yang ditetapkan

Setiap klinik dah ada jadual bila bukak, bila tutup, bila rehat. Jadi ikut lah jadual yang klinik buat tu. Jangan mai waktu rehat pastu cakap tak boleh datang awal sebab kerja. Doktor ngan misi pun nak makan, nak solat. Kesian kat misi tau.

................................................................................................................................................................


Ape lagi tertinggal? Ni je boleh fikir buat masa sekarang. Nanti terfikir lagi baru tambah.

kbai~

Baca Selanjutnya »

28 Jun 2016

iniblogke Ramadhan16 bloglist


Klik banner untuk join
Baca Selanjutnya »

Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016

Hye hye salam perkenalan . 
Kami adik beradik Ema & Lisa ingin mengucapkan SALAM SAYANG salam Ramadhan . Blog VetoVirago sudah pun 1 tahun 4 bulan & ini merupakan first giveaway kami , dengan harapan agar semua bloggerian senyum selalu dan happy-happy ajerrr ...

KLIK GAMBAR UNTUK JOIN GIVEAWAY
Hadiah yang ditawarkan untuk
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
ini adalah :- jengg , jengg , jenggg !!!

Untuk SEORANG yg bertuah sahaja ... (pemenang dipilih oleh adik kembar kami berusia 9 tahun) :
  • 1 x T-shirt Exclusive Sabun Sejuk Sedap berharga RM 58
... dan +10 hadiah menarik yg lain , iaitu :
  • 2 x Sabun Sejuk Sedap berharga RM 35 
  • 2 x Sampul Duit Raya Sabun Sejuk Sedap
  • 2 x Tapak iklan di Top Sponsor Blog selama sebulan
  • 2 x Duit Raya RM 5 / boleh tukar ke topup
  • 2 x Beg Tote Bercorak - tinggi 44cm x lebar 37cm
(boleh pilih design kegemaran)
Terima kasih sudi join
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
Moga anda bertuah & berjaya
Tarikh Mula :15.06.16 (Rabu)
Tamat : 30.06.16 11.59 malam (Khamis)
Keputusan pada : 02.07.16 (Sabtu)
Baca Selanjutnya »

SEGMEN: REVIEW WITH BAJUWARNACOKLAT

Baca Selanjutnya »

Pencarian Bloglist Bulan Julai



Baca Selanjutnya »

Giveaway Diagnosis Apokalips by stnrsyfh

 

SAYA NAK DIAGNOSIS APOKALIPS . SEMOGA DIAGNOSIS APOKALIPS MENJADI MILIK SAYA

Baca Selanjutnya »

PENCARIAN BLOGSLIST SESI JULAI BY AISYHAH NYAIS

Baca Selanjutnya »

27 Jun 2016

Medina 1st flight!!

Assalamualaikum

Beberapa hari ni tak sempat update blog sebab balik kampung kat Besut. Dok kampung terus tak tengok henpon ehehe. 

Fateh cakap: "kenapa rambut dia banyak?" hehe
Selalunya kami balik kampung mesti naik kereta, hubby drive. Tapi kali ni tak sempat sebab tak ambil cuti untuk balik. Balik hujung minggu je. Kalau nak keluarkan kereta biasanya kami ambil cuti lebih 2 hari untuk trasport kereta. 

Kat langkawi ni kalau nak keluarkan kereta ade 2 cara. Nombor satu hantar sehari sebelum (kereta je, tuan kereta tak leh ikut). Maknanya hantar hari ni, esok kereta sampai seberang. Nombor dua naik roro/autoexpress (tuan naik skali). Sejak ade baby ni kami lagi selesa naik auto express. Tapi jadual dia tak sama setiap kali naik sebab ikut pasang surut air. Lagipun bila sampai seberang biasanya dah tengahari atau petang. Hubby tak suka drive malam jadi tak boleh la hehe. Disebabkan kesuntukan masa, kami buat keputusan untuk naik flight.

Mula-mula risau jugak lah nak naik flight dengan baby. Dah la kami sendiri pun tak biasa. First naik flight dulu orang sponsor melancong, kita ikut je orang bawak hehe. Tapi Alhamdulillah medina sangaaaaat bagus. 

Kami balik kena turun airport Pengkalan Chepa. Awal-awal beli flight firefly direct dari langkawi > pengkalan chepa. Tetiba dapat mesej firefly cancel. Rupanya depa dah tak buat dah flight direct sebab tak mendapat sambutan. Jadi kami kena la pi subang dulu. Kena la naik flight 4 kali. Dengar 4 kali tu bertambah-tambah bimbang huhu. Flight pertama medina tido je tak bangun-bangun. Sebelum takeoff tu dah get ready bagi dia minum susu sebab takut sakit telinga kan. Legaaa keke. Nak naik flight kedua kena tunggu hampir 5 jam. Masa naik flight pulak dah kena masa dia selalu meragam. Jadi flight kedua tu penuh dengan jeritan lah haha. Ai tebalkan muka je kat penumpang lain. Harap-harap orang faham lah. Flight balik semula ke langkawi berjalan lancar tanpa masalah. Dua-dua pun berjaya tidurkan medina. Umi's goal achieved \(^0^)/

Sebelum naik flight nak balik langkawi 

Kali ni balik kampung sekejap je. Sempat berbuka sehari je. Sehari pon jadi lah dari tak balik langsung. Oh rindu~ Untung le hubby dok dekat rumah. Farah je rindu kampung sesorang. Yang bestnya umi masak nasi ayam dengan rojak keling. Fuuh. Teringat je pun dah meleleh ayaq lioq. Sambil-sambil berguru macam mana nak masak kuah kacang ngan umi. Nanti kena try buat. 

Kali ni abang-abang ngan kakak-kakak ipar pun balik skali. Dapat lah jumpa. Dah dok jauh-jauh ni setahun sekali je jumpa agaknye. Bila lah next balik Besut.

Kbai

Baca Selanjutnya »

23 Jun 2016

IFTAR PERDANA STAF KLINIK PERGIGIAN AIR HANGAT 2016 || MEDINA 100th DAY

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Dah 18 Ramadan hari ni. Semalam farah berbuka puasa di Hotel Seaview, Langkawi bersama-sama staf klinik. Walaupun ada yang tak dapat sertai, majoriti mai lah.

Tahun lepas farah masak dan jemput staf klinik berbuka di rumah. Tahun ni tak larat nak masak haha. Berbuka kat luar pun best jugak. Sekali sekala. Lagipun ramai-ramai pi makan kat luar, ramai orang tolong jaga medina time makan. Hehe. Makaseh aunties semua.


Sebelum buat keputusan nak makan kat hotel mana, kami survey dulu harga dan juadah yang disediakan. Berbaloi ke tak. Kami decide untuk pilih Hotel Seaview. Kat sini buffet dia RM38. Tapi beli 5 percuma 1. Maknanya pi 5 orang, orang ke 6 tu free lah. Bila tolak-tolak, kami bayar sorang RM32. Ok lah tu.

Kami dah booking siap-siap sebelum pi. Jadi sampai tu dah ada meja untuk kami. Tempat duduk pun selesa, luas. Cuma yang tak best surau dia. Tempat ambil wuduk tak disediakan dalam surau, jadi kena pi toilet kat luar. Untuk orang perempuan ni leceh sikit lah. Telekung tak disediakan, nasib baik ade orang bawak. Boleh la farah pinjam. Hehe.

Makanan dia ok lah. Nombor satu paling best char kuey tiaw. Memang sedap.  Bukan senang nak jmpa yang sedap weh hehe. Lepas tu kat sini ada kambing golek, ramai betul pi serbu haha. Farah tak makan kambing, tapi ambil jugak sebab nak rasa. Rupanya boleh tahan rasa daging kambing ye. Kalau tak hanyir, farah rasa lagi sedap dari daging lembu kot. Pemanis mulut pun ade kat sini. Banyak pulak tu. Tapi farah tak ambil semua lah. Ambil yang mana berkenan je.

sedap sangat sampai lupa snap sebelum makan

Kambing golek

kambing golek
Medina agak behave lah malam tadi. Cuma kami makan lama sangat, barulah dia bising sebab mengantuk. Kalau tak lagi lama dok situ haha.


Ni pinggan hubby 

aiskrim cair dah. ambil awal sangat
satey

mee bandung pun sedap


Nak ambil gambar aiskrim tapi brothers ni posing lak hehe
ABC

ayam goreng + cucur
char kuey tiaw
satey
tenang sebelum taufan ni

Walaupun pokok memisahkan kita
Tengok kami makan sikit-sikit je~~
Abe amir~
tak nampak aisyah lah

meja kami tak le lawan meja depa

Foto kredit: kaali
Baca Selanjutnya »

22 Jun 2016

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Assalamualaikum

Semalam asyik dok teringat nasi lemak umi. Rasa lame dah tak makan. Masa farah kecik dulu farah tak suka nasi lemak. Sebab tak suka sambal. Hehe. Tapi nasi lemak umi buat farah akan makan. Nasi lemak umi memang sedap. Sambal tak banyak minyak. Kalau farah tengok sambal biasanya minyak satu lapis huhu. Nak makan pon tak selera. Macam kuah minyak je. Lagi satu. farah tak suka ikan bilis yang tak goreng dalam sambal ikan bilis. Lembik semacam tak sedap. Hoho.

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Farah pernah cuba masak nasi lemak sekali lepas kawen. Tak sedap! Haha. Ni tak tipu ah. Kena ngaku memang tak sedap. Tak tau kat mana yang salah sebab masak sendiri kan. Ikut resepi satu-satu dah. Sambal tak sedap. Nasi pon tak menjadi huhu. Lepas tu tak buat dah nasi lemak. Tak berani. Tapi hubby suka nasi lemak. Jadi kena try jugak le sampai jadi.

Farah buat keputusan nak belajar buat sambal bilis dulu hehe. Jadilah resepi hari ni. Nampak je simple. Nak bagi sambal rasa sedap bukan senang wey. Kalau senang dah lame ai jual nasi lemak okay.

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Bahan-bahan:(2orang makan)
1 bawang holland-kisar
2bawang putih-kisar
5 cili kering-kisar.kalau takde pakai cili giling takpe
ikan bilis
garam
gula

Cara-cara:
1. Buang perut dan kepala ikan bilis. Cuci lepas tu goreng garing.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar
3. Perasakan dengan garam gula
4. Masukkan ikan bilis. Kacau sebati

Siap!!

Hubby kata sedap dah. Ok la kot. Next time try masak nasik lemak pulak.

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

SELAMAT MENCUBA!!



Baca Selanjutnya »

21 Jun 2016

KARI KETAM SENANG

Assalamualaikum..


Dah masuk 16 hari kita berpuasa. Kejap je dah separuh bulan Ramadan. Alhamdulillah sihat sepanjang bulan Ramadan ni jadi tak ada masalah berpuasa. Pagi ni dok muhasabah diri sendiri. Banyak tak habiskan duit bila masuk bulan puasa? Farah rasa tahun ni banyak habiskan duit. Sebab tiap-tiap hari pergi bazar beli makanan dan kuih. Walaupun makanan tak pernah bazir atau tak habis, tapi rasanya kalau tak beli kuih pon tak pe. Tahun depan azam tak mau pi bazar sebulan hehe.

KARI KETAM SENANG
Sedap ni ratah

Hari ni nak share resepi kari ketam campak-campak. Ehehe. Sebenarnya kari ketam ni bukan baru masak. Dah 2 minggu lebih dah masak. Tapi terlupa nak share. Jadi harini baru sempat nak share resepinya. Ketam ni sebenarnya abah hubby yang kasi. Abah memang selalu dapat ketam dan ikan yang fresh. Yang baru naik orang kate hehe. Jadi abah bagi kat kami sikit sebab kami hantu ketam. Dulu kalau tengah-tengah bulan, bila bulan mengambang kami akan pi kedai seafood untuk makan ketam je. Beli ketam masak sambal telur 2 kilo, bawak balik rumah makan sampai pengsan hehe. Ratah je la ketam tu. Kalau makan dengan nasi tak larat nak makan 2 kilo.

Masa nak siang ketam tu farah tanya hubby,

Tau tak beza  ketam jantan dengan betina?

Hubby tak tau. Dia tak penah perati ketam haha. Senang je nak bezakan jantina dia. tengok bahagian bawah, ade benda yang boleh selak tu kan? Kalau jantan yang tu tirus, kalau betina dia lebar. Yang ni farah tau sebab ade terbaca. Lepas tu bila perati memang betol. Kalau yang ada telur mesti yang lebar. Tapi jantan betina pon same je rasa dia hehe.

KARI KETAM SENANG
Yang ni betina

KARI KETAM SENANG
Ni jantan
KARI KETAM SENANG
Nampak beza kan jantan betina? satu lebar, satu tirus
Resepi kari ketam ni senang je. Farah masak ikut suka hati hehe. Kalau nak lagi senang, tengok belakang plastik rempah kari, ade jugak resepinya.

KARI KETAM SENANG

KARI KETAM 

Bahan-bahan:
Ketam-buka cengkerang, kerat 2
1 rempah kari ayam daging adabi- bancuh dengan air sikit
2 bawang holland- kisar
3 bawang putih-kisar
3 sudu air asam jawa
santan-farah tak letak
garam
gula
air

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sampai naik bau.
2. Masukkan rempah kari adabi. Tumis sebentar. Lepas tu tambah air sikit.
3. Masukkan santan dan air asam jawa. Kacau sebati.
4. Masukkan ketam. Kacau dan biarkan masak. 
5. Perasakan dengan garam gula.

KARI KETAM SENANG


*Kalau nak kuah lebih tambah air banyak sikit   
 

KARI KETAM SENANG

SELAMAT MENCUBA!!

Baca Selanjutnya »

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign