20 Jun 2016

Cholesterol tinggi??

Assalamualaikum


Dah seminggu farah masuk kerja semula lepas habis cuti bersalin. Hari pertama masuk kerja, pejabat suruh pi amek darah untuk simpan data ape ntah. Salah satu yang cek masa amek darah ada lah cholesterol hehe. Lepas seminggu baru result keluar. Jadi harini ramai-ramai pi amek result darah kami.


Lepas amek result, ramai la dok berduka cita sebab cholesterol tinggi. Farah salah sorangnya keke. Pastu, topik perbualan semua jadi pasal kesihatan je. Nak makan sihat, exercise. Makanan ape elok, apa tak elok. Buah low calorie, high calorie. Semua lah. Menu makan semua kena tukar dah haha. Doktor pesan jangan makan goreng-goreng dan seafood. Tak payah nak shell out bagai. Aiseh.. hat sedap lah tak le makan kan.

Tapi Alhamdulillah LDL farah tak tinggi. Cuma triglyceride je tinggi sikit. Lagi 6 bulan kena cek lagi. Yang penting gaya hidup kena tukar. Kalau makan 2 x 5 tak turun-turun lah.

Semoga istiqamah nak tukar gaya hidup keke.

5 comments:

  1. Yezza.. kena ubah gaya hidup.. haha.. tapi tu lah, konfom kuar topik kolestrol kalau dah ramai2 kena bab ni.. haha..

    ReplyDelete
  2. Kadang-kadang orang yang berbadan kurus lebih tinggi kebarangkalian untuk ada kolestrol tinggi dalam badan. Memang kena jaga pengambilan makanan. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu afiq. Jgn igt kurus xd penyakit kan..kena pi checkup at least setahun sekali

      Delete
    2. Betol tu afiq. Jgn igt kurus xd penyakit kan..kena pi checkup at least setahun sekali

      Delete

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign