16 Jun 2016

GYERAN-PPANG 계란빵 (KOREAN EGG BREAD)

Assalamualaikum

Gyeran-ppang 계란빵 atau pun Korean egg bread ni farah mula-mula dengar masa tengok The return of Superman. Nampak simple je nak buat. Jadi farah cari resepi dia. 



Gyeran maksud dia telur. Ppang pulak maksud dia roti. Senang je nak buat gyeran-ppang ni. Bancuhan untuk roti dia tak complicated pun. Farah tak letak telur untuk semua roti. Letak 4 biji je. Sebab macam banyak sangat lak nak guna telur haha. 1 biji roti 1 telur. Habis weh telur kat umah. Jadi untuk yang lain farah bakar roti je la. Tak letak telur. Bila tengok resepi asal, dia ade letak topping atas telur tu. So boleh la letak cheese ke, sosej ke. Farah tak letak sebab bila dah letak telur tu dah penuh muffin pan. Sampai melimpah-limpah. 

Bila tengah bakar bau wangi sebab bau vanila. Dah le tengah pose. Bergetar tulang rusuk haha. Roti ni sedap jugak. Mungkin bertambah sedap sebab ade telur hihi. Cuma yang tak best nye bahagian luar telur tu terlalu keras, jadi agak mengganggu masa gigit. Bahagian dalam lembut jadi ok lah. Roti dia agak berat, padat. Tapi sedap. Kalau tak letak telur pun sedap. Tapi kalau tak de telur, name dia Ppang je lah kan? Kekeke.

KOREAN EGG BREAD
Oleh: Farah Sanusi
Resepi asal: Messywitchen

Bahan-bahan:
3/4 cawan tepung gandum
2 biji telur
1/2 cawan butter cair
1/3 cawan gula
1/4 cawan susu
3/4 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon esen vanila
Telur untuk setiap biji roti

Cara-cara:
1. Masukkan 2 biji telur dan gula kedalam mangkuk. Pukul sehingga sebati.
2. Masukkan tepung, baking powder, vanila esen, butter cair dan susu. Pukul sebati.
3. Griskan loyang (farah pakai nonstick muffin pan)
4. tuangkan batter 1/4 dalam untuk setiap lubang.

Letak bagi 1/4 penuh


5. Pecahkan 1 biji telur bagi setiap lubang
6. Bakar pada suhu 200c untuk 15 minit

Yang ni yang tak letak telur


Bila dah potong rupa dia laguni

Yang ni kalau takde telur

Selamat mencuba!!
Kbai~

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign