27 May 2017

Resepi Air Susu Kurma Paling Senang

Resepi Air Susu Kurma Paling Senang || Baru-baru ni ramai betul orang kongsi resepi air susu kurma. Macam-macam resepi farah jumpa. Banyak versi ada. Korang pilih je versi mana korang berkenan hehe. 
Resepi Air Susu Kurma Paling Senang
Air susu kurma
Kenapa viral sangat resepi air susu kurma ni? Ha, salah satu sebab adalah bulan Ramadhan. Air susu kurma ni salah satu resepi yang orang kata boleh menambahkan tenaga di bulan puasa. Terutamanya untuk ibu mengandung. 

Kalau di lihat, kurma sendiri pun memang banyak khasiatnya. selain untuk sumber tenaga, kurma pun mengandungi antioksida. Kulit kurma pulak ada serat. Jadi lebih bagus kalau makan dengan kulit sekali. Jangan terkejut ada orang tak makan kulit kurma hehe. 

Farah pun bukan jenis minat kurma. Farah memilih jenis kurma. Kalau yang kering, farah tak suka sangat. Farah suka yang lembik. Selalu memang makan jenama yusof taiyoob je haha. ada satu jenis tu je farah suka. Tapi kalau masa berbuka di luar atau di rumah orang lain, farah makan je mana ada. 

Resepi Air Susu Kurma

Bahan-bahan:
Kurma lembut/lembik. Tak kisah berapa biji sebab nak jadikan puree. Farah guna 25 biji. Ikut sunnah nombor ganjil.
Susu segar

Cara-cara:

1. Belah kurma untuk asingkan biji. Sambil sambil nak cek kot-kot ade lipas. Dah orang kata ada anak lipas hehe. Farah tak buang kulit. Kalau nak buang pun boleh. 
Resepi Air Susu Kurma Paling Senang
Belah kurma macam ni.
Resepi Air Susu Kurma Paling Senang
Takde pun anak lipas. Ada kotor sikit je hehe. 

2. Basuh kurma yang dah belah. 
Resepi Air Susu Kurma Paling Senang
Kukus.
3. Kukuskan 15-20 minit. Farah guna food steamer baby ni. Senang nanti terus kisar je. kalau takde food steamer, kukus je macam biasa. Lepas tu kisar guna blender.

4. Kisar sampai halus.

5. Tapis kurma yang dah dikisar. Kalau korang tak kisah rasa kasar kulit kurma tu tak perlu tapis takpe. Tak ada masalah. 

6. Campur 2 sudu puree kurma dengan 1 cawan air susu. Siap!


Sedap bak hang. Tak tipu. Farah guna puree kurma dua sudu besar. Memang rasa air susu kurma pure punya. Sebelum ni tak pernah lagi merasa air susu kurma Farm Fresh. Kalau macam ni rasa dia memang sedap lah hehe.  

Jom pakat buat Air Susu Kurma!


Baca sini:

6 comments:

  1. sedapnyaaa~
    nak buat juga laa nanti :)
    thanks share resepi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tau! Buat lah. Selera sikit nak sahur hehe

      Delete
    2. ASSALAM FARAH
      FARAH GUNA SUSU APA?
      FRESH MILK YG HL TU KE

      Delete
    3. Wasalam. Farah guna low fat dutch lady sebab mmg suka dutch lady. Hehe. HL pun boleh. Org kata sedap juga HL

      Delete
  2. oh..nampak sedap ni..rasa segar je minum air ni kan.

    ReplyDelete
  3. aah, farah suka air ni hehe

    ReplyDelete

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign