29 May 2017

Resepi Telur Dadar

Resepi Telur Dadar || Telur dadar pun nak bagi resepi? Hehe. Biaq la. Bukan semua orang tau buat telur dadar. Ada yang tak pernah goreng telur pun. Apa salahnya farah kongsi resepi telur dadar.
Resepi Telur Dadar
Telur dadar
Masakan telur adalah masakan yang senang. Kebanyakan resepi masakan telur ni cepat dan senang. Macam farah sendiri, farah akan masak telur kalau masa suntuk. 

Buat lah sup telur ke, telur goreng ke, sambal telur ke. Semua senang dan cepat. Lagi satu, telur ni sedap. Hehe. Jadi memang tak kisah lah kalau selalu makan telur. Hubby pun jenis suka telur. Makan pagi pun omelette hehe. Omputih gitew. 

Sebelum ni farah pernah buat telur bistik, sup telur, telur masak merah dan telur masak kicap. Semua farah ada kongsikan resepi. Korang boleh lah cuba semua resepi yang ada. Resepi senang je. Maklumlah, farah pemalas sikit. Tak suka resepi complicated ni hehe.

Jom tengok resepi Telur Dadar!

Telur Dadar


Bahan-bahan:
2 biji telur
½ bawang Holland - dihiris
1 cili hijau/ cili merah - dihiris serong
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Pecahkan 2 biji telur kedalam mangkuk. 
2. Masukkan bawang Holland, cili hijau/cili merah dan garam. Pukul menggunakan garfu.
3. Panaskan minyak api sederhana.
4. Tuang adunan telur tadi.
5. Selepas masak separuh balikkan telur. Tunggu hingga masak.
6. Angkat dan hidangkan.

Resepi Telur Dadar
Senang je kan? Hehe.  

Masa kecil dulu farah selalu buat eksperimen dengan telur dadar. Ada yang farah tambah kicap, sos tomato dan sos cili. 

Sekarang pun farah tengok hubby suka letak sos cili dalam omelette dia. Jadi omelette versi melayu lah kot hehe. 

Untuk resepi ni, nak buat telur dadar kosong pun boleh. Takde masalah. Tak wajib pun letak bawang ngan cili tu hehe. 

Ada tak yang tak pernah goreng telur? Jangan risau. Farah dulu pegang penutup periuk jugak masa goreng telur, hadang dari kena minyak. Hehe. Lama-lama bila kena minyak sikit-sikit tu dah takde pape. Dulu je penakut. 

Jom buat Telur Dadar!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign