28 May 2017

Testing The Cookbook || Resepi Kacang Buncis Goreng

Resepi Kacang Buncis Goreng || Ha,sebelum ni farah ada kongsikan resepi ikan tiga rasa. Kali ni farah nak kongsikan resepi kacang buncis goreng pula. Makan mestilah ada sayur kan? Tak lengkap lah kalau takde sayur.
Resepi Kacang Buncis Goreng
Kacang Buncis Goreng
Tiap kali nak masak, mesti farah fikir dulu lauk apa yang hubby makan. Lepas dah pilih lauk utama, fikir sayur pulak. Sayur kena lah masuk dengan lauk utama, nanti tak best hehe *cerewet tak?*

Kacang panjang ke kacang buncis? Kalau pendapat farah sendiri, farah lebih suka kacang buncis. Sebab farah rasa kacang buncis lebih rangup. Rasa pun tak sama. Kacang buncis lebih segar rasanya. 

Tapi tengok masakan juga lah. Ada masakan yang tak sesuai guna kacang buncis, guna lah kacang panjang. Contohnya macam Som Tam. Biasa guna kacang panjang kan? Ke ada orang guna kacang buncis? Macam tak masuk je haha.

Apa lagi, jom cekidout resepi Kacang Buncis Goreng.

Resepi Kacang Buncis Goreng

Resepi Kacang Buncis Goreng
Resepi asal
Bahan-bahan A:
500gm kacang buncis
½ batang lobak merah
½ cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu makan minyak masak

Bahan-bahan B (tumisan):
500 gm udang -dibuang kulit. Farah tak letak
1 biji cili merah - dihiris
1 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris

Cara-cara:
1. Kacang buncis dan lobak merah dipotong kecil.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan kacang buncis, lobak merah, air dan garam.
4. Tutup kuali dan biarkan sayur-sayuran masak. Rasakan dengan garam.
5. Sedia dihidangkan

Komen Farah
Resepi Kacang Buncis Goreng
Resepi orang bujang hehehe. Senang sangat nak masak sayur ni. Campak-campak je lepas tu siap. Kalau korang cuba buat, mesti jadi punya. Kalau tak jadi tak tau lah haha. Kena masuk kelas memasak la kot. Ikut je resepi satu-satu, Insha Allah menjadi. Farah pun bukan terer masak pun.

Sedap. Farah memang penggemar kacang buncis. Jadi kalau masakan sayur kacang buncis tak sedap mestilah sedih. Resepi ni cukup rasa. Sedap. Tapi hati-hati lah. Garam jangan lebih-lebih.

Kalau tengok gambar farah masak dengan buku, lebih kurang dah kot rupanya. Bezanya takde udang je hehehe. Farah tak letak udang. 

Jom cuba masak Kacang Buncis Goreng!








Baca sini:

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign