13 Jun 2017

Resepi Sup Sawi Kosong

Resepi Sup Sawi Kosong || Hari tu farah ada buat ayam panggang. Tak ada idea nak masak apa untuk kuah. Ayam panggang kan tak ada kuah? Hubby kata buat sup sayur je lah. Teringat pula masa berpantang lepas bersalin dulu selalu makan sup sayur. Sebab malas nak buat mewah-mewah, buat la sup sawi kosong ini hehe. 
Resepi Sup Sawi Kosong
Sup Sawi Kosong

Dulu farah tak makan sawi. Kalau ada sawi dalam mee goreng, satu-satu farah kutip buang. Sebabnya farah ingatkan sawi tu pahit. 

Baru farah tahu rupanya sawi ada banyak jenis. Yang farah tak suka tu pak choy hehe. Tak suka part putih dia. Sawi cina pun kurang gemar. Sawi hijau je farah makan. Lepas dah kenal sawi hijau, baru lah farah makan sawi dalam mee goreng. Sedap rupanya sawi hijau ini hehe. 

Sup sawi ini kalau ratah pun sedap. Cara masakan sihat, jadi sesuai untuk orang yang tengah diet. Diet pun kena makan sayur banyak. Makan lah sawi, kan bagus makan sayur hijau. Tak payah-payah beli supplement hehe. 

Jom masak sup sawi kosong!

Sup Sawi Kosong


Bahan-bahan:
2 pohon sawi - potong panjang
½ batang lobak merah -  di hiris 
2 biji bawang merah kecil -  di hiris
1 ulas bawang putih -  di hiris
1 sudu lada hitam- ditumbuk
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan lada hitam. Kacau sebentar.
3. Masukkan air. Tunggu menggelegak. 
4. Masukkan sawi. Masak sehingga sawi hampir masak kemudian masukkan lobak merah. 
5. Perasakan dengan garam. 
6. Sedia di hidang.
Resepi Sup Sawi Kosong 
Senang jeee. 

Ini resepi paling cikai la kot. Kalau tak ada lobak merah, letak sawi je lah. Hehe. kalau nak lebih sikit boleh tambah telur, udang, fishball. Tapi dah tak jadi sup sawi kosong dah la kalau tambah hehe. 

Selamat Mencuba!



Baca sini:


2 comments:

  1. kalau baby sawi kita suka. boleh kot letak baby sawi kan. sebab tak de rasa pahit kalau baby sawi

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je baby sawi hehe. letak je yang mana suka

      Delete

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign