1 Jun 2017

Testing The Cookbook || Resepi Sambal Bebola Ayam

Resepi Sambal Bebola Ayam || Semalam farah masak simple saja. Sambal bebola ayam. Ni pun hubby yang minta. Farah punya lah takde idea nak masak apa, bagi je buku masakan kat hubby suruh dia pilih. 

Bila tengok dia pilih, memang tak heran hehe. Hubby memang suka masakan sambal. Agaknya orang utara memang suka masakan sambal ye? Lagi satu hubby suka bebola, sosej, daging burger dan sebagainya *ya, sangat tak sihat*. Haha. 
Resepi Sambal Bebola Ayam
Sambal Bebola Ayam
Dalam resepi ni ada letak cuka. Farah tak letak sebab takde cuka di rumah. Jadi mungkin rasa sambal yang farah masak agak berbeza dengan resepi chef dalam buku.

Gula pula farah letak lebih banyak berbanding resepi asal. Sebab rasanya satu sudu teh tu sikit sangat hihi. Alah banyak sikit je, bukan manis leting, manis melecas (betul ke?).

Sambal ni kejap je lah masak. Dalam setengah jam farah masak dah siap. 

Ok jom masak Sambal Bebola Ayam!

Sambal Bebola Ayam

Resepi Sambal Bebola Ayam
Resepi asal
Bahan-bahan A:
20 biji bebola ayam
1 sudu teh cuka-tak letak
1 labu bawang besar – dihiris
1 cawan minyak masak
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa

Bahan-bahan B:
10 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
1 ulas bawang besar

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan goreng bebola ayam.
2. Keluarkan separuh minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan bawang besar, garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Masukkan bebola ayam. Kemudian kacau rata dan angkat.
5. Sedia dihidangkan.

Komen Farah
Resepi Sambal Bebola Ayam
Oh sedap! Simple je lauknya. Kuah sambal ni tak banyak sangat. Tapi farah suka gaul kuah sambal yang sikit-sikit kat nasi. Makan macam tu pun sedap dah.

Rasa mungkin sedikit berbeza dengan resepi asal sebab farah tak letak cuka. 

Sambal bebola ayam yang farah masak Nampak lebih kurang saja dengan gambar dalam buku resepi. Kira ok la ye? Hehe. 

Resepi sesuai untuk semua yang nak cepat. Memang kejap je siap.

Jom cuba Sambal Bebola Ayam!


Baca sini:

4 comments:

  1. Wah simple je resipi dia kan farah. Selalu yg simple ni yg sedap.

    Hehe kali ni tak sama menu kita. :)

    ReplyDelete
  2. Simple je resepi Farah. Kadang2 makan bebola ayam goreng bosan juga. Bila dijadikan sambal, nampak menarik =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Kalau goreng kosong macam bosan je hehe

      Delete

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign