8 Jun 2017

Tips Pemasangan Langsir Supaya Bilik Nampak Lebih Luas

Tips Pemasangan Langsir Supaya Bilik Nampak Lebih Luas || Nak raya!!!!!! Amboi melampau tak? Haha. Baru hari ke-10 dah sibuk nak raya hehe. Farah bukan lah tak sabar. Tapi persiapan raya ni kita kena buat awal. Kalau lambat-lambat nanti semua benda habis. 

Selepas dah kahwin, dah ada rumah, excited juga lah nak kemas rumah bila raya. Hehe. Nak kuga tengok rumah cantik kan. Masa ini lah boleh guna alasan nak tukar langsir baru, nak sofa baru, nak alas meja baru hehe. 

Tapi kalau farah tak beli sofa baru kot. Sofa lama tu cantik lagi. Nampak baru lagi. Sayang nak beli lain. 

Bila korang hias rumah nak raya, bahagian paling penting mesti lah ruang tamu kan? Sebab kat sini lah tetamu duduk. Duduk sembang kat sini, makan biskut raya pun sini. 

Jadi korang hias rumah sempena raya ini memang kena tip top kat bahagian ruang tamu. 

Farah nak kongsikan macam mana pemasangan langsir supaya tingkap nampak lebih besar dan luas.

Tips Pemasangan Langsir Supaya Bilik Nampak Lebih Luas



Biasanya macam mana korang pasang langsir? Palang atas tu mesti betul-betul atas tingkap dan sama panjang dengan tingkap kan? Ha, salah tu sebenarnya.


 
Cara pasang yang betul adalah lebih tinggi. Palang pula perlu lebih panjang dari lebar tingkap. Barulah bahagian tingkap korang akan nampak lebih besar dan luas. 

Nanti tetamu datang pun kagum hehe. Nampak lah professional sikit kan. 

Langsir pula pilih yang macam mana? 

Langsir perlu pilih 2 jenis. Satu bahagian hadapan dan satu bahagian belakang. Langsir di hadapan biasany bercorak, dan tidak tembus cahaya. Kain belakang pula tiada corak, kain  kosong yang boleh tembus cahaya. Jadi bila siang, korang akan selak atau ikat bahagian hadapan sahaja. Langsir yang belakang boleh biarkan.  

Macam mana pula pemilihan warna? Warna korang boleh pilih mengikut tema ruang tamu supaya bersesuaian. Sebaiknya jangan pilih warna yang gelap supaya bilik nampak lebih luas. Tapi kalau warna gelap tu masuk dengan tema, teruskan je lah. Farah pun suka warna gelap juga hehe.
 
Nak beli langsir boleh la beli kat Lazada. Murah je uols. Sekarang ini tengah ada lagi Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Raya Sale dari 19 Mei hingga 30 Jun. Diskaun ada sampai 90%! Cepat-cepat cari barang untuk hias rumah. Harga semua murah.

Sekian saja tips pemasangan langsir *tak professional* dari farah. Hehe. Korang hias rumah macam mana raya ini? Cuba kongsi sikit. 


Baca sini:
Lauk Kegemaran Berbuka Puasa || Resepi Telur Masak Merah

3 comments:

  1. tq tipsnya..baru tahu pasal ni...good luck

    ReplyDelete
  2. tq for sharing..rasa macam nak tukar langsir juga ni

    ReplyDelete

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign