7 Aug 2017

Resepi Sotong Goreng Kunyit

Resepi Sotong Goreng Kunyit || Sotong goreng kunyit ni senang je. Korang tau-tau la kan farah tak masak benda susah complicated ni haha. 
Resepi Sotong Goreng Kunyit
Sotong Goreng Kunyit
Farah kalau makan sotong agak cerewet. Farah tak suka kalau dia kenyal yang kurang masak. Kalau kenyal sebab terlebih masak tak ape. Tak suka kalau bahagian dalam sotong tu basah atau macam ada lendir. Geli hehe. Tak suka sotong dalam sup atau tomyam sebab nampak macam sotong tak masak. 

Farah paling suka sotong bakar. Tapi nak bakar pun ada syarat dia. tak suka kalau bakar sekor gitu. Sebab nanti dalam sotong tu basah, tak kering. Farah lebih suka potong leper dulu, buka sotong tu bagi jadi sehelai je. Baru bakar jadi kering hehe. 

Pernah sekali farah bagitau kawan yang farah tak suka sotong. Dia pelik. Dia kata, 

"macam mana boleh tak suka sotong? sotong sedap gila kot"

Orang suka sotong memang la kata sedap haha. 

Walaupun tak suka, farah masih lagi makan sotong. Ada juga hari-hari yang teringin nak makan sotong hehe. 

Maka terhasil lah sotong goreng kunyit simple ni. Ni farah makan ratah je haha. 

Jom cuba buat sotong goreng kunyit!

Sotong Goreng Kunyit


Bahan-bahan
3 ekor sotong saiz sederhana - basuh dan potong bulat
1 bawang holland - mayang atau hiris bulat
sedikit serbuk kunyit
garam
minyak masak


Cara-cara:
1. Gaulkan sotong, kunyit dan garam. 
2. Panaskan minyak guna api sederhana.
3. Masukkan sotong yang sudah digaul kunyit tadi. Kacau sehingga hampir masak. 
4. Masukkan bawang holland dan kacau sebentar. 
5. Angkat dan sedia di hidang. 
Resepi Sotong Goreng Kunyit
Sotong Goreng Kunyit
Korang boleh letak cili merah sekali kalau nak. Farah tak letak. Cili merah Tu hiris nipis. Masukkan sekali dengan bawang holland. 



Selamat mencuba!

baca sini
Resepi Rendang Ayam
Resepi Ikan Masak Kicap
Resepi Ayam Goreng Madu

2 comments:

  1. Kaklong pun suka sotong bakar belah yang macam Farah buat tu. Sedap!

    ReplyDelete
  2. sedapppnya..rabia suka buang kulit sotong tu..dan basuh hingga bersih..

    ReplyDelete

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign