27 Oct 2017

Resepi Ayam Masak Blackpepper / Ayam Masak Lada Hitam

Resepi Ayam Masak Blackpepper / Ayam Masak Lada Hitam || Masakan yang menggunakan blackpepper sebenarnya bukan lah kegemaran farah. Kalau kuat sangat rasa lada hitam tu, farah tak boleh makan. Kalau sedang-sedang tak ada masalah untuk makan. 
Resepi Ayam Masak Blackpepper / Ayam Masak Lada Hitam
Ayam Masak Blackpepper / Ayam Masak Lada Hitam
Contoh kalau makan chicken chop. Kebanyakan kedai kuah dia blackpepper. Kadang-kadang susah nak cari kuah mushroom. Kalau tak ada kuah mushroom farah tak akan makan chicken chop hehe. 

Hubby pulak terbalik. Dia suka blackpepper. Chicken chop pun dia suka. Nasib lah kalau selera tak sama kan?

Farah cuba cari resepi yang rasa lada hitam nya farah boleh terima. Tak kuat sangat. Saja lah cuba nasib masak resepi ini. Alhamdulillah ok. Rasa dia tak kuat, tak pedas. Kalau farah makan dengan nasi tu elok dah rasanya. 

Jom masak Ayam Blackpepper/ Ayam Lada Hitam!


Ayam Masak Blackpepper / Ayam Masak Lada Hitam

resepi asal: 1 hari 1 resepi

Bahan-bahan A:
500gm ayam
1 batang lobak merah - dipotong kecil
1 sudu makan kicap pekat manis
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan tepung jagung-bancuh dengan ½ cawan air
2 sudu makan lada hitam - tumbuk
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (hiris)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

Bahan C (hiasan)
2 tangkai daun sup- potong pendek. Tak letak
2 tangkai daun bawang-potong pendek
1 biji tomato belah 4 - tak letak
2 biji cili merah- hiris
Resepi Ayam Masak Blackpepper / Ayam Masak Lada Hitam
Resepi Ayam Masak Blackpepper / Ayam Masak Lada Hitam
Cara-cara:
1. Buang kan kulit ayam, kemudian potong kecil.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi dan layu.

3. Masukkan ayam dan gorengkan sehingga masak (daging nya lembut).

4. Masukkan bancuhan tepung jagung, kicap pekat, sos tiram, lada hitam dan garam.

5. Masak hingga pekat dan masukkan bahan hiasan.

6. Angkat dan hidangkan dengan nasi ataupun roti. 
Resepi Ayam Masak Blackpepper / Ayam Masak Lada Hitam
Ayam Masak Blackpepper / Ayam Masak Lada Hitam
Farah jenis letak bahan hiasan lepas dah hidang lauk atas pinggan. Jadi hiasan nampak lebih jelas hehe. Terpulang lah. Hiasan tu pun boleh makan juga. 

Selamat Mencuba!




Baca sini:

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign