29 Oct 2017

Resepi Kek Pandan Cheese Leleh

Resepi Kek Pandan Cheese Leleh || Kek kukus ini memang kegermaran farah. Kalau kek atau masakan yang kukus, farah lebih berani nak cuba hehe. Kalau bakar, kena fikir banyak kali baru buat keputusan nak buat ke tak.

Pandan cheese leleh ini dah banyak kali farah buat sebenarnya. Hubby pun suka. Rasa dia lemak-lemak, tak tak over sangat manisnya. Nak makan pun sedap.
Resepi Kek Pandan Cheese Leleh
Kek Pandan Cheese Leleh
Farah tak pernah cuba resepi kek pandan yang lain lagi. Lain kali mungkin akan cuba resepi orang lain pula.

Kek pandan yang ini agak mampat. Farah lebih suka yang ringan dan berangin. Tapi hubby kata mampat macam ini pun sedap jugak. Habis juga makan tiap kali buat.

Jom buat Kek Pandan Cheese Leleh!

Kek Pandan Cheese Leleh


Bahan-bahan kek:
*4 biji telur
*1/2 cawan gula
*1 sudu besar ovallete
Sedikit pewarna hijau
Pandan esen - 1 penutup botol
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/4 cawan minyak masak @ minyak jagung - farah guna minyak masak je

Cara-cara:
1. Pukul bahan-bahan yang bertanda * hingga kembang dan ringan.
Resepi Kek Pandan Cheese Leleh
2. Masukkan pewarna, pandan esen, tepung gandum, baking powder dan minyak masak. Kacau sehingga sebati.

3. Sapukan minyak pada loyang. Tuangkan adunan kek tersebut. Ratakan permukaan kek tadi.

4. Panaskan periuk kukusan. Pastikan air mendidih sebelum letak kek.

5. Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air kukusan jatuh ke dalam adunan.

6. Kukus kek selama 40 minit.

7. Keluarkan kek dari loyang dan sejukkan.

Resepi Kek Pandan Cheese Leleh


Bahan-bahan topping:
*250 gram Cream cheese  
*1/2 cawan Susu cair
*1/2 cawan Susu pekat
Cheddar cheese blok-untuk parut

Cara-cara:
1. Pukul semua bahan * di atas sehingga sebati.

2. Tuangkan diatas kek tadi.

3. Parutkan Chedder cheese di atas topping.

*Tips parut cheddar cheese: Letak dalam peti sejuk sebelum parut supaya cheese sedikit keras dan proses parut lebih senang. Parut cheese gunakan parutan yang halus sepaya lebih cantik.
Resepi Kek Pandan Cheese Leleh
Kek Pandan Cheese Leleh
Farah tak ada pemarut yang halus, jadi farah guna je mana ada. Besar sikit tapi takpe lah. Makan sedap jugak hehe.

Selamat Mencuba!




Baca sini:

No comments:

Post a comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign