20 Nov 2017

Resepi Kek Pandan Bakar

Resepi Kek Pandan Bakar || Seperti yang farah selalu cakap, farah tak suka kek bakar hehe. Bukan tak suka rasa dia. Cuma tak suka sebab tak pandai bakar kek. 

Dari kecil lagi bila buat kek bakar je tak jadi.  Bantat. Hangus. Tak masak kat tengah. You name it. Semua benda pernah jadi hehe. 

Tapi farah berpegang pada kata-kata adik farah. 

Kalau bakar kek tak jadi, salah kan oven. 

Haha. Bagus betul pendirian macam ini. 

Namun begitu, ceewah. Farah nak juga buat kek bakar kali ini. Bosan lah asyik kukus je kan. 
Resepi Kek Pandan Bakar
Resepi Kek Pandan Bakar
Cari punya cari kek pandan bakar. Banyak resepi yang farah jumpa resepi kek chiffon atau kek span. Ya Allah punya lah leceh nak buat dia. Kita dah lah baru nak belajar. Malas ler leceh-leceh ini. 

Akhir sekali jumpa kek pandan kak azie dari aziekitchen. 

Jom buat kek pandan bakar!

KEK PANDAN BAKAR

Resepi asal: aziekitchen

Bahan-bahan:
250gram mentega
220gram gula kastor
3 biji telur A
260gram tepung naik sendiri - ayak
1 sudu kecil soda bikarbonat - ayak
160ml santan pekat
60ml jus pandan - kisar 5 helai daun pandan
Perasa pandan
Pewarna hijau

Cara-cara:

1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan ringan.

2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati. 

3. Masukkan separuh tepung naik sendiri dan soda bikarbonat yang telah diayak. Pukul. 

4. Masukkan santan dan jus pandan. Pukul lagi. 

5. Masukkan baki tepung naik sendiri tadi. Pukul sebati. 

6. Bila dah sebati, masukkan perasa pandan dan pewarna hijau. 

7. Masukkan adunan kedalam loyang yang telah dilapik baking paper. Ratakan. 

8. Pastikan oven telah dipanaskan sebelum masukkan kek.

9. Bakar pada suhu 170 C selama 60 minit. (Bergantung pada jenis oven masing-masing juga). 

10. Sejukkan terlebih dahulu baru lah keluarkan dari loyang dan potong. 

Resepi Kek Pandan Bakar
Resepi Kek Pandan Bakar
Tadaaa!

Menjadi kek bakarku alhamdulillah. Hehe. Ada orang yang makan kata rasa macam cupcake pandan kat kenny rogers. Hahaha. Lebih-lebih sangat memuji. Takpe, orang puji kita kena terima. 

Kek ini gebu, lembut. Rasa dia berlemak sebab ada santan. 

Waktu bakar kek tu bau dia fuuuh. Hubby kata sampai luar rumah boleh bau. Tak sabar nak rasa. Dah lah kena tunggu kek sejuk baru boleh potong. Lama juga la menunggu. 

Selamat mencuba!!

Kalau belum subscribe youtube farah, sila lah subscribe kat SINI dan SINI, facebook page kat SINI

Baca sini:

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign