22 Nov 2017

Resepi Nasi Goreng Tomyam Simple

Resepi Nasi Goreng Tomyam Simple || Minggu ni asyik rasa nak makan nasi goreng sebagai bekal sarapan ke kerja. Tapi tak nak lah asyik nasi goreng sama. Kalau boleh, lima hari kerja, lima hari nak nasi goreng lain-lain hehe. 

Resepi Nasi Goreng Tomyam Simple
Resepi Nasi Goreng Tomyam Simple
Hubby tengah diet sekarang. Katanya dah gemuk (mengada je). Tapi bila farah tanya nak bawa bekal nasi goreng tak, mesti dia nak hehe. 

Esoknya farah tanya hubby makan habis tak bekal. Habis hubby kata. Makan lewat sikit dalam pukul 11 pagi.  Pukul sebelas tu sarapan apenya. Orang makan la pukul 8 tu. Haha. Tapi tak kisah lah. Asal makan habis. 

Nasi goreng tomyam ni farah tiba-tiba terfikir nak buat. Jarang rasanya kami makan nasi goreng tomyam di kedai. Masak kat rumah pula tak pernah lagi setakat ni. 

Resepi yang farah buat ni tak lah mewah sangat. Sayur pun farah cuma letak baby corn dengan kubis bunga je. Tengok warna nasi macam tak ada warna sangat hehe. Tapi yang penting rasa tomyam tu tetap ada. 

Jom buat nasi goreng tomyam!

NASI GORENG TOMYAM


Bahan-bahan:
2 biji bawang merah - potong nipis/mayang
1 ulas bawang putih - ketuk dan cincang
1 biji telur
5 ekor udang
sedikit dada ayam - potong dadu
1 batang serai - farah tak letak
2 helai daun limau purut - farah tak letak
2 batang baby corn - potong serong nipis
sedikit kubis bunga
2 mangkuk nasi
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar pes tomyam

Cara-cara:

1. Panaskan minyak. Goreng telur dan jadikan telur hancur. Ketepikan.

2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau. 

3. Masukkan serai, sos tiram, pes tomyam dan kacau. 

4. Masukkan ayam dan udang. Kacau. Tambah sedikit air supaya tak kering sangat. 

5. Kacau hingga udang dan ayam masak. Masukkan sayur. Kacau sebentar. Kemudian masukkan telur hancur tadi.

6. Masukkan nasi. Kacau sebati.

7. Akhir sekali masukkan garam/perasa dan daun limau purut. Kacau. 

Siap!

Resepi Nasi Goreng Tomyam Simple
Resepi Nasi Goreng Tomyam Simple
Biasanya nasi goreng tomyam akan letak daun limau purut dan serai. Farah tak letak sebab takde. Rasa kurang umph sikit tapi masih ada rasa tom yam. 

Selamat mencuba!


Kalau belum subscribe youtube farah, sila lah subscribe kat SINI dan SINI, facebook page kat SINI

baca sini:

1 comment:

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign