9 Nov 2017

Resepi Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad)

Resepi Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad) || Sebelum ni farah ada buat potato and egg salad. Farah buat untuk bawa ke pantai waktu hubby ajak berkelah 
Resepi Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad)
Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad)
Salad ni salah satu salad yang farah boleh makan. Sebab apa farah cakap macam tu? Sebab salad ni ada mayonis hehe. Farah sangat tak suka mayonis. Terutama kalau rasa dia kuat sangat. Nak telan pun nak muntah. Tak suka. 

Tapi salad ni ok. Mayonis tak lah rasa sangat. Cukup untuk bagi dia tak kering dan ada rasa. Bila makan tu tak fikir sangat geli mayonis hihi. 

Hubby pula hantu mayonis. Jadi tak ada masalah untuk dia. 

Salad ni sesuai untuk di bawa berkelah. Kalau ajak ke pantai, farah rasa salad telur kentang ni lah yang ada dalam kepala farah. Kalau orang lain agaknya fikir mee goreng atau bihun goreng kan? Hehe. 

Ok lah, jom buat salad telur dan kentang!

Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad)

resepi asal: Mama ann 

Bahan-bahan:
3 biji telur - rebus
4 biji kentang - potong kecil dan rebus
1 tin tuna in water - buang air dan ambil isi ikan sahaja
mayonis
garam
serbuk lada hitam

Cara-cara:

1. Kentang di buang kulit. Potong kecil mengikut saiz yang dikehendaki dan rebus. Saiz jangan kecil sangat dan jangan besar sangat. Kalau kecil sangat nanti waktu rebus kentang hancur dan lembik. 

2. Setelah kentang masak, angkat dan toskan. Ketepikan.

3. Rebus telur sehingga masak. Kupas kulit. Boleh cincang telur untuk hancurkan. Farah lebih suka guna pemarut. Cantik sikit. Senang pun senang hehe. Parut telur sampai habis. Ketepikan.
Resepi Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad)
4. Ambil isi ikan tuna. Mesti beli tuna in water ya, bukan in oil ke in mayonis ke. WATER. Ambil isi je. air dia buang. Isi tuna tu hancurkan pakai sudu. Ketepikan. 
Resepi Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad)
5. Dalam mangkuk lain, campurkan telur dan tuna. Gaulkan. Masukkan mayonis. Farah tak sukat mayonis banyak mana. Memang selalu tengok rupa dia je cukup ke tak. Agak-agak lah. 

6. Masukkan garam dan blackpepper. Tak perlu banyak. Cukup untuk perasakan. 
Resepi Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad)
7. Rasa semua campuran tu dah sedap ke tak. Kalau dah sedap, masukkan kentang. Gaul sampai sebati. 

8. Siap!!
Resepi Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad)
Salad Telur dan Kentang (Potato and Egg Salad)
Salad ni makan saja pun sedap. Makan kapit roti pun sedap. Nak makan sebagai side dish burger atau chicken chop pun sedap. Bila tak habis farah selalu ratah je haha. 

Biasanya farah simpan dalam peti sebab farah suka makan dia sejuk-sejuk. 

Selamat Mencuba!!

1 comment:

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign