12 Dec 2017

Resepi Apam Susu

Resepi Apam Susu || Hujung minggu biasanya farah cuba buat kek. Sebab kalau hari kerja masa agak suntuk, tak sempat nak masak untuk bekal dan kek sekali. Farah selalunya pilih kek yang tahan lama dan senang untuk dijadikan bekal makan hari kerja.
Resepi Apam Susu
Resepi Apam Susu
Teringat pula sebelum ini apam susu pernah viral. Farah ada buat juga untuk makan, tapi belum pernah simpan resepi apam susu.

Sekarang nak buat apam susu semula, kena google balik resepi. Farah pun tak pasti resepi sama atau tidak dengan resepi yang guna sebelum ini. 

Jom buat apam susu!


APAM SUSU

Resepi asal: daridapur

Bahan-bahan:
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalette
1 cawan gula halus
5 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
Pewarna

Cara-cara:

1. Masukkan telur, esen vanila, ovalette, dan gula halus ke dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat. Pukul sebentar.

3. Masukkan tepung gandum. Kacau sebati. 

4. Asing kan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna. Ikut lah berapa bahagian yang suka.

5. Tuang ke dalam loyang pengukus, selang-selikan warna. 

6. Kukus selama 45 minit sehingga masak.

Siap!
Resepi Apam Susu
Resepi Apam Susu
Lepas siap boleh potong dan ngap hehe. Apam kalau makan panas-panas pun sedap.

Selamat mencuba!

Kalau belum subscribe youtube farah, sila lah subscribe kat SINI dan SINI, facebook page kat SINI

Baca sini:

No comments:

Post a comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign