26 Dec 2017

Resepi Ayam Goreng Berempah

Resepi Ayam Goreng Berempah || Bukan senang sebenarnya nak buat ayam goreng berempah. Ini kalu kedua farah buat. Sebelum ini guna resepi lain, tapi tak simpan pula resepi yang dulu tu. Jadi kali ini terpaksa cari resepi baru. 
Resepi Ayam Goreng Berempah
Resepi Ayam Goreng Berempah
Resepi kali ini farah dapat dari my-resepi. Kalau tengok gambar di resepi asal, nampak sedap ayam berempahnya hehe. Sebab tu lah farah cuba resepi ini. 

Hari tu hubby yang minta farah buatkan ayam goreng berempah. Farah sebenarnya tak gemar sangat ayam goreng. Sebab kering. Hehe. Nanti kena buat lauk lain pula untuk kuah. Leceh la. Tapi sekali sekala tak apa lah kan. 

Jom buat ayam goreng berempah!


AYAM GORENG BEREMPAH


Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong kecil mengikut saiz yang kita nak
*5 ulas bawang putih
*2 biji bawang besar
*1 inci kunyit hidup
*1 inci halia
*5 batang serai
*1 sudu besar ketumbar
*1 sudu besar jintan manis
*1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar serbuk kari 
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
2 tangkai daun kari
Garam 

Cara-cara:

1. Kisar bahan-bahan bertanda *.

2. Campurkan bahan kisar tadi bersama serbuk kari, serbuk cili, serbuk kunyit, daun kari dan tepung jagung.

3. Lumurkan dengan ayam yang telah dipotong. Perapkan sekurang-kurangnya 30 minit. Lebih lama lebih sedap. 

4. Goreng di dalam minyak seperti biasa. 

Siap!
Resepi Ayam Goreng Berempah
Resepi Ayam Goreng Berempah
Tips kisar serai. Potong serai pendek-pendek dulu baru lah kisar bersama bahan lain. Kalau tak potong nanti serai tak berapa lumat. 

Ayam goreng farah hangit sikit. Lain kali jangan tinggal dapur masak goreng ayam haha. 

Selamat mencuba!

Baca sini:

No comments:

Post a comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign