14 Dec 2017

Resepi Nasi Goreng Campak

Resepi Nasi Goreng Campak || Hujung minggu yang lepas, farah masak nasi goreng untuk medina. Nak masak kat medina ini terhad sikit lah sebab tak boleh pedas langsung. Kalau pedas je dia jerit kuat-kuat haha. 
Resepi Nasi Goreng Campak
Resepi Nasi Goreng Campak
Penat juga fikir nak buat nasi goreng ape. Tak ada idea dah rasanya sebab macam selalu sagat buat nasi goreng hehehe. Akhir sekali farah buat je nasi goreng tak ada nama. Campak- campak bahan, siap hehe. 

Tanpa ku duga, hubby kata nasi goreng ini lah paling sedap kalau di bandingkan dengan nasi goreng yang farah buat sebelum ini. (Ya, hubby makan sekali nasi goreng medina hehe). 

Petang tu pulak farah dok cakap sorang-sorang nak masak apa untuk makan malam. Hubby terus menyampuk,

“Nak nasi goreng macam pagi tadi lah.”

Gitew sedapnya cewah hehe. Jadi malam tu goreng sekali lagi nasi goreng campak. Hehe. 

Jom buat nasi goreng campak!

NASI GORENG CAMPAK

Bahan-bahan:
2 mangkuk nasi
3 biji bawang merah - tumbuk 
2 ulas bawang putih - tumbuk 
Kacang buncis/ panjang -hiris nipis
Dada ayam - potong dadu. perap dengan sedikit garam kunyit.
1 biji telur

Cara-cara:

1. Panaskan minyak. Pecahkan telur bila minyak dah panas. 

2. Kacau telur biar hancur. Ketepikan. 

3. Guna kuali yang sama juga, kalau tinggal sikit tambah minyak lagi. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. 

4. Masukkan dada ayam. Masak sehingga ayam masak. 

5. Masukkan kacang buncis. Kacau rata dan masak sebentar. 

6. Masukkan nasi. Kacau rata. 

7. Masukkan gula garam secukupnya. 

Siap!
Resepi Nasi Goreng Campak
Resepi Nasi Goreng Campak

Sebelum ini farah jarang tumbuk bawang bila buat nasi goreng. Selalu hiris je hehe. Sebab tu kot hubby kata sedap sikit? Ntah ler. Asalkan sedap sudah. 

Selamat mencuba!

Baca sini:

1 comment:

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign