16 Dec 2017

Resepi Sotong Goreng Kunyit Simple

Resepi Sotong Goreng Kunyit Simple || Hari itu buka peti tengok sotong ada lagi belum habis di masak. Terfikir nak masak untuk farah memandang kan hubby tak suka sotong. Masak untuk seorang jadi tak banyak sangat lah. Jadi farah buat sotong goreng kunyit je. 
Resepi Sotong Goreng Kunyit Simple
Resepi Sotong Goreng Kunyit Simple
Ini pun bahan kat dalam peti tak banyak. Memang goreng sotong se-simple yang mungkin hehe. 

Jom masak sootong goreng kunyit!

SOTONG GORENG KUNYIT SIMPLE


Bahan-bahan:
Sotong untuk seorang makan - cuci dan potong. Terpulang lah nak potong bulat atau panjang macam farah.
1 Bawang holland saiz kecil- hiris bulat
2 bawang merah - tumbuk
1 bawang putih - tumbuk
Garam
Gula
Cili merah - hiris. Farah tak letak sebab tak ada.
Limau nipis

Cara-cara:

1. Perap sotong dengan kunyit dan garam. 

2. Panaskan minyak untuk menumis. 

3. Masukkan bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga naik bau. 

4. Masukkan sotong. Masak hingga sotong hampir masak.

5. Masukkan bawang holland. Kacau rata. 

6. Masukkan cili merah. Kacau.

7. Masukkan garam dan gula mengikut citarasa masing-masing. 

8. Perah limau nipis selepas tutup api. Tak perlu letak kalau tak suka. Farah suka sedikit masam.

Siap!
Resepi Sotong Goreng Kunyit Simple
Resepi Sotong Goreng Kunyit Simple


Sotong goreng kunyit ini senang je. Tak perlu fikir panjang, tengok resepi bila nak masak hehe. Sukatan pun tak leceh sangat. 

Selamat mencuba!

Baca sini:


No comments:

Post a comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign