1 Jan 2018

Tahun 2018, Masa Untuk Mulakan Hidup Baru

Tahun 2018, Masa Untuk Mulakan Hidup Baru || Alhamdulillah. Di izinkan Allah untuk menempuh 2017 dengan baik. Hari dah pun masuk 2018. Bangun pagi hari ini rasa lain tak? Ada aura tahun baru tak? Hehe. 
Tahun 2018, Masa Untuk Mulakan Hidup Baru
Tahun 2018, Masa Untuk Mulakan Hidup Baru

Rasanya tahun ini kalau buka facebook, twitter, instagram, youtube dan media social mesti penuh dengan ucapan selamat tahun baru dan azam tahun baru. 

Azam tahun baru? Hmmm. Rasa nya kena belek semua azam tahun 2017 ini hehe. Jap. Jap. 
Tahun 2017 farah tak update entri azam tahun baru pun haha. 2016 je ade. Takpe kita tengok apa azam tahun 2016 farah. Ada buat ke tak.

AZAM 2016
•solat sunat taubat, tahajud, hajat, witir dan dhuha setiap hari•bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari•baca al-Quran sekurang-kurangnya 2 helai sehari•membesarkan perniagaan•kebebasan kewangan•belajar lebih banyak resepi masakan•sambung belajar dalam masa 5 tahun•nak kurus ofkos keke•update blog tiap-tiap hari (mampukah?)•buat tabung sedekah subuh dan tabung warna

Hokay, kena undur balik masa. Haha. Banyak betul yang tak terbuat. Bisnes pun dah berhenti dah. 

Azam farah sentiasa farah bawa ke hadapan. Maksudnya bila tak tercapai lagi untuk tahun tu, tahun seterusnya cuba lagi. Bukannya kalau tak capai tu farah give up je. 
Contohnya tabung. Farah tak buat tabung subuh dan tabung warna. Tapi tahun 2017 ini cara simpanan farah lebih baik dari sebelum ini. 

1. Tabung umrah dan haji

2. Tabung travel

3. Tabung balik kampung

4. Tabung rumah

5. Tabung haji medina

6. Tabung insuran kereta

7. Tabung lain

Jenis-jenis tabung ini bergantung pada individu masing-masing lah. Simpanan berapa pun terpulang ikut kemampuan. Ada orang buat simpanan kat rumah, letak dalam bekas berasingan. Farah tak berapa faham cara simpan dalam bekas. Maksudnya kena keluarkan duit dari bank untuk simpan dalam bekas? Kalau farah buat macam tu rasanya lagi tinggi kebarangkalian untuk guna duit tu sebab ada depan mata (dasar tak tahan nafsu haha).

Tapi bagi yang rasa cara simpan dalam bekas lebih baik, teruskan. Tak ada betul salah cara buat tabung. Ikut masing-masing. Farah memang tak suka pegang duit kat tangan sebab senang nak guna tanpa sedar hehe. 

Tahun ini farah ada plan baru yang dah lama farah impikan. Tak dapat nak cerita dan kongsi lagi dengan orang. Harap-harap akan istiqamah dan berjaya dengan plan baru farah ini hehe. Rasanya tak mudah nak jalankan dengan berbadan dua dan akan bercuti tiga bulan. Tapi kita cuba yang terbaik. 

Selamat Datang 2018!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign