20 Sep 2018

Tepung Kek Coklat Moist Tak Menjadi??

Tepung Kek Coklat Moist Tak Menjadi || Beberapa hari lepas farah teringin sangat nak makan kek coklat moist. So farah ada lah cakap kat hubby yang farah dok teringat kek coklat yang kami selalu buat kat rumah. Kek coklat tu pakai tepung kek instant. 

Hujung minggu lepas, kami dengan medina hani pi kedai sebab farah cari daging kambing. Waktu sampai kat kedai tu hujan lebat, jadi farah dengan hani tak turun kereta. Hubby pi dengan medina je. Tiba-tiba hubby mesej. Dia whatsapp gambar tepung kek. 

“Ni kan tepung kek yang selalu guna tu?”

Bukannnnnnnn. 

Haha. Rupa kertas tepung kek tu tak sama langsung. Macam mana lah dia kata sama. Farah bagitau hubby bukan tepung yang sama. Tapi balik je rumah, tengok dalam plastik ade juga dia tepung kek tu. Hubby beli. 

Alang-alang dah ade, buat je lah kan. Kalau kena selera lain kali boleh beli lagi hehe. 

Jadi malam tadi farah pun buat lah kek coklat moist guna tepung kek tu. 

Mula-mula tengok resepi tu rasa agak janggal. Sebab ade guna air sejuk haha. Tips buat kek instant or apa-apa je yang dalam kotak, tin, plastik ni, kalau tak tahu ikut je arahan 100%. Macam farah ni bukan lah pandai memasak atau buat kek ni. Sebab tu lah farah suka ikut resepi betul-betul. Lagi satu, kek instant ni versi bakar. Memang agak takut dengan kek bakar hehe. 

Hand mixer farah pulak rosak. Ada hand mixer mini je. Nk guna mangkuk mixer tu tak lepas sebab dalam. Haha sadis betul. 

Masa bakar kek tu berdebar-debar menunggu sebab takut tak masak haha. Farah  tak pandai kek bakar. Kalau kek kukus ni berani lah sikit. Tapi alhamdulillah kek masak sepenuhnya. Wohoooo!

Farah cuba rasa kek tanpa topping dulu. Hubby kata sedap. Bau pun macam kek dia kata. Nak sedapkan hati kot haha. Bagi farah memang lah bau macam kek. Tapi bau kek coklat tu tak cukup kuat. Dan farah rasa ada bau pelik haha. Rasa dia pulak tak berapa coklat. Rasa kek je. Dan tak moist. Huu. 



Topping?

Yang ni lagi sedih. Topping tak manis langsung. Kalau cuba rasa topping je, memang rasa pahit macam dark coklat. Mungkin resepi kek ni memang untuk dark coklat kut. Ntah la. Sedih jugak la. 

Lepas ni kena cari jugak tepung kek tu. Kalau tak jumpa, buat je resepi google hehe. Serikkk. 


No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign