30 Sep 2018

Minggu Murah Rezeki

Minggu Murah Rezeki || Minggu ni rasa murah rezeki betul. Ramai orang belanja hehe. Tapi dengan kata lain, minggu diet hancur (konon lah diet kan). 

Mula dengan hari isnin, Chris belanja semua pegawai klinik hubby. Jadi farah pun ikut sekali. Sibuk je kan hehe. Waktu tu chris belanja lepas waktu kerja. Pukul 6. Dah malas nak masak, ikut lah sekali hehe. Kami makan di gerai dekat dengan airport Langkawi je. Kalau tak silap nama kedai tu Halim Gulai Panas. 


Kami yang dah lama dok Langkawi pun tak pernah pi lagi. Depa yang baru ni pi dulu haha. Kedai ni nampak biasa je. Tapi sedap jugak gulai dia. Harga? Yang tu farah tak tau sebab orang belanja hehe. 

Macam-macam jenis lauk ada. Kita boleh pilih dulu bahan mentah. Lepas pilih, tukang masak masak bahan yang kita pilih. Ni depa la kata. Farah sampai lewat masa tu, jadi tak nampak pilih macam mana. 

Lauk lain pun ada boleh order. Kami ada order sotong celup tepung, ayam goreng kunyit, telur dadar. Bukan gulai panas je ade. 

Hari rabu pulak, ada jamuan makan malam yang klinik gigi kuah buat. Yang ni sempena perpisahan hubby yang berpindah ke klinik lain. Pindah dah sebulan dah sebenarnya haha. Tapi majlis baru buat. 

Yang ni makan di kuah. Kedai Singgah Seafood. Kami dah pernah dah makan di kedai ni. Memang sedap. Waktu kami pi dulu, medina baby lagi. Ingat lagi masa tu medina nangis sebab mengantuk, kami tak siap makan lagi. Akak kat kedai tu (tak tau lah tuan kedai ke pekerja) pun mai nak ambil medina nak dodoi. Farah tak selesa sebenarnya orang tak kenal pegang baby. Nak cakap tak boleh pegang kang kecik hati pulak. 

Tapi ntah macam mana berebut, dapat kat dia jugak haha. Mujur lepas tu medina nangis kuat dia tak boleh pujuk (medina tak suka orang dia tak kenal). Dapat lah kami ambil semula. 

Lepas tu kami dah tak pi kedai tu. Semata-mata tak nak orang pegang baby. Bukan sebab masakan tak sedap hehe. Masakan dia sedap. Kami ni paranoid sikit. 

Malam tu kami tak bawa medina dengan hani ikut. Sebab hubby yang diraikan. Takut ganggu pulak. Mujur lah makan tak lama sangat. Kami balik pun tak lewat mana. 

Kat sini kebanyakan lauk semua farah suka. Harga dia standard harga je. Tak mahal tak murah. Kalau tak ada idea nak order apa, boleh tanya orang yang ambil order tu, nanti dia cadangkan yang selalu orang order. 

Hari khamis afiqah belanja semua satu klinik makan dekat pantai Tanjung Rhu. Ni kes dapat gaji pertama ni hehe. Dapat pulak dua bulan gaji. bising lah orang lain dok suruh dia belanja. Kami dah biasa mai kedai ni dulu. Tapi dah lama dah farah tak pi. sekarang pi kerja asyik bawa bekal je. 

Nak pi hari tu kami tempah siap-siap makanan. Sebab kalau pi baru order nanti lambat pula balik klinik. Rehat sejam je. Nanti tak enjoy lah makan kalut-kalut. 


Hari jumaat pula keluar makan dengan nik dan yana. Alang-alang yana mai Langkawi, dia ajak keluar. Kami makan di Restoran Uncle Jai. 

Restoran Uncle Jai ni baru je tukar tempat baru. Sekarang terletak di sebelah Hotel Grand Continental. Dah tukar tempat baru, menu pun ada perubahan sikit. 

Farah dok mengidam sayur campur yang ada soft tofu. Dulu selalu order sayur tu pastu ratah. Tengok-tengok menu baru dah takde. Ade sayur campur biasa je. Sedih betul. Mujur Chicken grill ada lagi. Kalau tak, kempunan lah. Dari petang dok fikir nak makan ape haha. 

Harga kat sini bagi farah harga macam cafe. Belas-belas untuk satu menu. Ada juga yang murah. Contoh macam moi@bubur nasi @nasi air. Ada set atau yang bukan set. Farah selalu order moi ayam untuk medina. Kalau tak silap RM5 je. 

Alhamdulillah minggu ni kenyang perut senang hati hehe. 




Baca Selanjutnya »

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign